Bu Blogda Ara

21 Ocak 2013 Pazartesi

BERLİN BERLİN (Her şeyden iki tane olan şehir) 2

Türkiye’deki bazı ulusal gazeteler Almanya’ya özel baskılar yapılıyor. Almanya’da yaşayan Türklere yönelik haberlerin çoğunlukla kullanıldığı bu gazetelerde iş arayanlar, satılık ve kiralık gayrimenkul ilanlarının yanı sıra, “Her yöreye uygun davul-zurna düğünü yapılır” gibi ilginç ilanlar da göze çarpıyor. Berlin'de iki de Türkçe yayın yapan radyo istasyonu var. Türk şoförlerin taksilerinde genellikle bu radyolar dinleniyor. Her iki radyo da 24 saat boyunca Türkçe müzik yayını yapıyor, zaman zaman da Türkiye'den, Berlin'den ve Almanya'dan haberler veriyor.

 BERLİN'DE NE YEMEK İSTERSİNİZ?


 Aslında şöyle sormak gerekiyor. Berlin'de ne isterseniz yiyebilirsiniz. Bu iddialı cümlenin arkasında güçlü bir Alman mutfağı olduğunu sanmayın sakın. Almanların öyle ahım şahım mutfağı yok. Almanlar nasıl dünyaya bira içmeyi öğrettiyse, yemek yemeyi de Türk, İtalyan, Yunan, Hint, Çin, Arjantin mutfağından öğrenmişlerdir. Berlin'de hemen her ülkeye özgü mutfağı bulabilirsiniz. Vietnam mutfağından bir şeyler tatmak istiyorsanız Vietnam'a gitmeye gerek yok. Eğer Arjantin mutfağını tatmak istiyorsanız, Toledo başta olmak üzere çeşitli zincir Arjantin lokantası bulabilirsiniz. Bu lokantalarda sunulan yemeklerde kullanılan etlerde dondurulmuş olarak Arjantin'den getiriliyor.

BERLİN'İN SPESİYALİ: SOSİS


SOSİS: Berlin'e gidenlerin tadabileceği en belirgin Alman yiyeceği sosis. Domuz etinden yapılan, pişirilip dilimlendikten sonra üzerine ketçap ile köri tozu dökülerek sunulan bu fast foot türü yiyeceğe currywrust deniyor. Sosisli ekmekler daha çok kaldırımlar üzerine kurulu 'İmbis' olarak adlandırılan büfelerde satılıyor. Bakmayın bunun bir Alman yiyeceği olduğunu bu tür yiyeceklerin kralını, şahını da yine Türkler yapıyor.


İşte ekmek arası sunulan Bratwurst


Bir de daha kalın bir sosis türü var. Bu sosis de ızgarada kızartıldıktan sonra salça veya ketçap ile baharat dökülüp ekmek arasında servis ediliyor. Bunun adı da Bratwurst. Duyduğuma göre Almanya'da yılda 800 milyon porsiyon currywurst ya da bratwurst satılıyormuş. Bu sosis işini o kadar abartmışlar ki, Berlin'de bir de 'Sosis Müzesi' kurulmuş. Ben görmedim ama Mart 2013'te planladığım Berlin gezisinde fırsat bulursam ve ortalık bir yerdeyse görmek istiyorum.


Bu da Currywurst


Almanya'da yılda 800 milyon porsiyon sosis satılıyormuş ya... Peki Türk döneri (Türkiye'deki dönere pek az benziyor. Çünkü yoıurlu marullu bir garnitürle servis ediliyor) ne kadar satılıyor dersiniz? Buna ilişkin bir istatistik görmedim ama sosisten fazlası vardır eksiği yoktur. Çünkü döneri Türkler'den çok Almanlar'ın sevdiğine bizzat tanığım. Hele öğleyin mesai arasında Türk dönercilerin önünde Almanlar kuyruk oluşturuyor dersem abartmış sayılmam.

HAMSİ BİR TEK KARADENİZ'DE Mİ YENİR?


Hayır. Dedim ya Berlin'de ne ararsanız bulabilirsiniz yemek türlerinden diye... Potsdammer Strase 166 numarada iki Türk ortağa ait Atlantik Fishladen adlı restoranda hamsi tava, hamsi buğulama satılıyor. Berlin’e gidip de hamsi tava yenilebileceği pek kimsenin aklına gelmese bile Postdamer Strase biri Rizeli iki Türk ortağın çalıştırdığı Atlantik Fishladen adlı balıkçı lokantasında “hamsi tava” dahi yiyebilirsiniz. Ancak Ayhan Yenel ve Halit Sorgun’un işlettiği balık lokantasında pişen hamsi, Karadeniz’den değil İtalya’dan günlük getiriliyor.  Atlantik Lokantasında 1 kilo kızarmış hamsi 10 Euro'dan satılıyor. Ekmek arası hamsi yemek isterseniz 2,5 Euro ödemeniz yeterli. İsterseniz burada Yeni Rakı ya da Tekirdağ Rakı da içebilirsiniz.




Bir Türk'ün işlettiği Çin lokantası.


Devam edecek...

Hiç yorum yok: