Bu Blogda Ara

22 Ocak 2013 Salı

BERLİN BERLİN (Her şeyden iki tane olan şehir) 3


Berlin gezi notlarının başlığında (Her şeyden iki tane olan şehir) ifadesini kullandım. Ama ilk iki bölümde bunun ne anlama geldiğine ilişin bir açıklama yapmadı. Belki birilerinin ilgisini çeker, meraklı birileri sorar diye bekledim.

Şimdi bu ifadenin ne anlama geldiğini anlatayım.

Biliyorsunuz; 1990 önceki iki ayrı Alman devleti vardı. Biri Almanya Federal Cumhuriyeti, diğeri Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya ya da sosyalist Almanya). 3 Ekim 1990'da her iki Almanya birleşti. Ayrılık döneminde Berlin de, ortadan bir duvarla ikiye bölünmüş. bir bölümü doğuda, bir bölümü batıda kalmıştı. Doğu ve Batı Berlin'in birleşmesinden sonra Berlin her şeyin çiftine sahip oldu. İki ayrı parlamento binası, iki büyük üniversite, iki büyük havaalanı (Tegel ve Schönefeld) iki ayrı kent merkezi, iki ayrı Mısır Müzesi. Berlin duvarı yıkıldıktan sonra, kentin doğu kesiminde yoıun bir inşaat, restorasyon çalışması başladı. Hatta 2000'lerin ortasında başgösteren Alman ekonomisindeki sıkıntının, Doğu için harcanan devasa büyüklükteki paradan kaynaklandığı da konuşuldu. Berlin'in doğusunda ünlü mimarların, modern mimarinin şaheseri olarak sayılabilecek iş merkezleri inşa edildi. Hatta bu iş merkezlerinden Potdamer Platz'daki Sony Center, turistik bir yer haline geldi. Berlin'e gidenler Sony Center'i görmeden dönmez oldu.

Doğu Berlin'in yeniden inşası ve restorasyonu döneminde hemen her yıl Berlin'i görme fırsatım oldu. Bana göre, kapitalist Almanya, sosyalist Almanya'yı ilhak ettikten sonra, görgüsüz para babaları gibi para harcadı.


Neyse, konuyu fazla uzatmayayım. Yeri gelirse yeniden konuya değinirim. Ama bugünlük bu kadar.  Fırsat buldukça yazmaya devam edeceğim.




Berlin (2002'deki gezimizden)



Yukarıdaki fotoğraflar da 2002 Haziran ayındaki gezimizden. Alttaki iki fotoğrafa bakarsanız kule vinçlerin çalıştığı Doğu Berlin bölümünü göreceksiniz.





Devam edecek...



Hiç yorum yok: