Bu Blogda Ara

22 Mart 2013 Cuma

BERLİN GEZİSİ (YAHUDİ SOYKIRIMI VE EŞCİNSEL ANITLARI)


YAHUDİ SOYKIRIM ANITI 

Şimdiki durağımız Holocaust-Mahnmal (Holocaust Memorial). Yani Yahudi Soykırım anıtı. Siyaha yakın mermerden diktörtden, kimi alçak, kimi yüksek, labirenti andırır dikdörtgen sütunlar yanyana dizilmiş ve Yahudi Soykırım anıtı oluşturulmuş. Almanlar'ın en hassas olduğu konulardan biridir Nazi dönemi ve Yahudi soykırımı. Yahudi soykırımı dediğime bakmayın. O dönemde Faşist Hitler dikta rejimi Yahudiler'in yanı sıra, çingeneleri, engellileri, eşcinselleri de yok etmiş. Almanlar tarihleriyle yüzleşmekten çekinmiyorlar. Çekinmiyorlar ki, Berlin'in en gözde yerlerinden birine Yahudi Soykırım Anıtı konulmuş. Yapımına 2003 yılında başlanan anıt, 2005'te tamamlanmış.


Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, Almanca adı: Denkmal für die Ermordeten Juden Europas, İngilizce adı: Holokost Memorial
Mimar Peter Eisenman tarafından yapılan anıtta 2 bin 711 granit blok bulunuyormuş. Mimarın granit blokları yalnızlık ve huzursuzluk hissi vermek için yalıtılmış ve düzensiz olarak tasarladığı belirtiliyor. Bana, bu anıtın neden böyle tasarlandığını yorumla deseniz böyle bir sonuç çıkaramazdım. Yaklaşık 2 futbol sahası kadar genişliği olan anıtın altında Naziler tarafından soykırıma uğratılan Yahudilele ilgili bir müze varmış ama kapalı olduğu için gezemedik.

Sırt çantalı genç gezginler, anıttaki blokların üzerine dinlenmek, uyumak amaçlı kullanıyor.

EŞCİNSEL ANITI

Yahudi Soykırım Anıtı'nın hemen karşısında Tiergarten Parkı'nın bir bölümünde ise "Eşcinsel Anıtı" bulunuyor. Rehberimiz Nuriye Hanım, bizi buraya da götürdü. Küp şeklinde, büyükçe (Yaklaşık 2 metre yükseklik bir o kadar da uzunluk diyebilirim) bir mermer blok. Üzerinde hiç bir resim, ibare yok. Sadece küçük bir pencere. Pencereye kafanızı yaslayıp, içeri baktığınızda bir film görüyorsunuz. Sürekli tekrarlanan 30-40 saniyelik filmde önce iki erkek, sonra iki kadın öpüşüyor. Pornografik bir görüntü değil.

Nedense bu anıtın fotoğrafını çekmemişim. Ama tarif ettiğim gibi hayal edin, insan boyundan biraz daha yüksek küp şeklinde bir blok tasvir edin.

Bu anıtla ilgili internette araştırma yaptım. Anıt, Almanya’nın Nazi geçmişiyle hesaplaşmasındaki son halka olarak nitelendiriliyor. 1933-1945 yılları arasında işkenceden geçirilip öldürülen eşcinseller anısına yapılmış ve 2008'de açılmış. Anıtın, Nazilerin bugüne değin görmezden gelinen eşcinsel kurbanlarını onore etmeyi, hem de eşcinsellere yönelik süren hoşgörüsüzlüğe karşı tavır koymayı amaçladığı. yazıyor.

Törene Kültür Bakanı Bernd Neumann’la birlikte, eşcinsel olduğunu açıklayan dönemin Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit  de katılmış. (Dönemin dedim, çünkü bu kişi hala Berlin Belediye Başkanı mı bilmiyorum.)

Biri Norveç, diğeri Danimarkalı iki sanatçının eseri olan anıtın 600 bin Euro tutan masrafını devlet karşılamış. Böyle bir anıtın Türkiye Hükümeti bütçesinden yapıldığını bir düşünün hele...

Bu anıtın yerini tam tarif ettim mi? Anıt Tiergarten Parkı'nda. Ama Yahudi Soykırım Anıtı ile Brendaburg Tor'un hemen karşısında. Bulmak zor değil yerini.

Az önce pencereden baktığınızda gördüğümüz filmden söz etmiştim ya... Farkında değilmişim. İnternetten araştırırken gördüm. Filmdeki altyazıda şöyle yazıyormuş: "Bir öpücük başını derde sokabilir."

Yine internetten  bir not: 1936’da eşcinselliği yasaklayan Hitler rejimi, 50 bin erkeği Ari ırka yakışmayan sapık diye mahkum etti, 15 binini toplama kampına gönderip çoğunu öldürdü.



Hiç yorum yok: